Site icon Diş ve Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri

Frenektomi Ameliyatı Nedir? Frenulum Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Frenektomi ameliyatı. Frenilum nedir?

Frenulum, açık ve kısa kelimelerle, ağzınızdaki en küçük bağlantı yapılarından birisidir. Frenulum ameliyatı, “frenektomi”  istenmeyen konum ve veya hacimde olan frenulumun cerrahi olarak çıkarılmasıdır diyebiliriz. Genel olarak, üst çenede ön iki diş arasında dişler arasına yerleştiği durumlar alınmasını gerektirir. Ortodonti tedavisinden önce veya sonra frenektomi ameliyatı önerilebilmektedir.

Frenilum Çeşitleri

Üreme organları dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan birkaç frenilum vardır. Ancak, bizi ilgilendiren ikisi, işlevleri büyük ölçüde farklı olan yapılar, lingual (dil altı) ve labial (üst ön iki diş arası) frenulum’dur.

Lingual frenulum

Lingual frenulum fazla yapışık ise kelimeleri doğru telaffuz etmek zorlaşabilmektedir. Dil altı frenilumları genellikle konuşma ve diksiyon ile ilgili sorunlar yaratır. Çünkü bağlantı, dilin doğru hareketine izin vermez. Özellikle R L seslerinde kişi zorlukla karşılaşır.

Dudak Frenilumu

Aslına bakacak olursak, dudakların iç kısmındaki bu frenulumunun ok önemli bir işlevi yoktur. Bir ucu dudak mukozasında diğer ucu ön iki diş arasındaki diş eti bölgesindedir. Frenilum un ucu kesici dişler seviyesinde yerleşmiş olabilir. Dişler arasında kalın bir yapıda olduğunda ön iki dişin ayrık olmasına neden olur. Bazen diş etini hareket ettirilebilir. Gülme esnasında dişler arasındaki boşluk çirkin bir alan yaratabilir.

FRENİLUM UN SERBEST DİŞ ETİNE YAKIN OLAN YAPIŞIKLIĞINI GİDERMEK AMACI İLE UYGULANAN FRENEKTOMİ

Frenektomi

Yıllar önce çocukların, özellikle de yeni doğanların, diş tellerini düzeltmek ve böylece bebeklerin emzirme sırasında emme yeteneğini geliştirmek için bunlardan geçmesi amaçlanmıştır.
Bununla birlikte, bugün, bir süre beklemek, bebeğin büyümesine izin vermek, bu değişikliğin sahip olabileceği gerçek yansımaları gözlemlemek tercih edilir.

 

Frenektomi Endikasyonları:

Ne zaman yapılır? Frenektomi aşağıdaki durumlarda yapılır?

1-Dudaklarda

Bazen labial (üst veya alt) kalınlaşır ve büyür, kesici dişlerin arasına yerleştirilir, dişlerin geri kalanının pozisyonunu deforme eden boşluklar – diastemler oluşur; bu nedenle frenektomi operasyonuna ihtiyaç duyulabilir. Lingual frenulumun kısalmasının yanı sıra, konjenital bir patoloji olduğu için çocuklarda sık görülür;

2-Dilde

aha önce de belirttiğimiz gibi, dil durumunda, kısa frenulum en önemli anomalilerden biridir çünkü konuşma şeklini sınırlar . Bu konjenital bir patolojidir, yani doğumla birlikte gelir ve genellikle çok erken yaşlarda düzeltilir.
Yetişkinlerde, diş tellerinin varlığı protezlerin doğru adaptasyonunu önleyebilir.

Labial frenulum diastemaya neden olabilir.

Frenektomi en iyi seçenek midir?

Yine de, bu hataları düzeltmek için her zaman en iyi seçenek olsa da, sadece kısa, kolay ve güvenli bir prosedür olduğu için değil, iyileşme oldukça hızlı olduğu için frenektomi yapmak her zaman gerekli değildir.

Ağzın tamamen iyileşmesi birkaç hafta içinde gerçekleşse de, prosedürün birkaç saat içinde ağzınız tamamen işlevsel olacaktır.

Bazı uzmanlar yenidoğanda yapmanın daha iyi olduğunu ve böylece gelecekte olası diksiyon bozukluklarından kaçındığını belirtmektedir . Bununla birlikte, kısa sürede bu konuşma bozukluklarının kolayca düzeltilebileceği gösterilmiştir.

Frenektomi Prosedürü

Sadece konuşma, diksiyon ile ilgili olan rahatsızlıklar hakkında değil, aynı zamanda dişlerin ve diş etlerinin estetik düzenlenmesinde çiğneme, emzirme sorunları frenektomi gerektirebilir.

Doğru tanı konduktan ve gerekli muayeneler değerlendirildikten sonra lokal anestezi yapılır.
Frenulumun kesilmesi işlemi bistürü ile yapılabildiği gibi elektrokoter de kullanılabilir. Ağrısız ve en az kanama ile yapılan, frenulumun elektro-cerrahi ile kesilmesi işlemi ile ilgili bir video izleyebilirsiniz. İstenir ise bu işlem için yumuşak doku lazeri de kullanılabilir. Sonuçlar aynı olacaktır.
Çok ince damarlarda olan kanama genellikle kendiliğinden durur. Gerekir ise sütür ağız içi dikiş de kullanılabilir.
Frenulum cerrahisi videosu

Frenektomiyi kim yapar?

İdeal olarak, ister çocuk ister yetişkin olsun, hasta lokal anestezi altındadır, ancak hasta veya amiri isterse hafif bir genel anestezi durumu oluşturulabilir. Bu prosedür diş hekimi veya periodontolog tarafından yapılabilir.

Frenektomi Fiyatı nedir?

Referans maliyeti, her hastanın ihtiyacına göre değişen 500-1000 tl fiyat ile uygulanır. Ameliyat sonrası kontroller bu bütçeye dahil edilmiştir.

Frenilum Ameliyatında İyileşme Nasıl?

Ameliyattan sonr a iyileşme oldukça hızlıdır, daha önce de belirttiğimiz gibi, genellikle birkaç saat içinde sakin olabilir ve istediğinizi yiyebilirsiniz, özellikle de ağzın iyileşmesine yardımcı olan soğuk veya neredeyse ılık yiyecekler. Ayrıca, toplam normallik ile konuşabilir ve ameliyattan önce alıştığınız şeyleri yapabilirsiniz.

Ameliyatı Ağrılı mıdır?

Frenektomi, şüphesiz, frenulum bozukluğu olan nüfusun büyük bir kısmında yeterli ve gerekli bir prosedürdür. Çoğu zaman “cerrahi” kelimesinden korkuyoruz, ancak genel olarak, bu en az acı veren, en küçük ve en hızlı olanlardan biridir.

Faydaları?

Faydalar riskten daha ağır basar; daha sonra konuşabilmek, çiğneyebilmek ve gelişebilmek paha biçilemez. Ağız içi tarafından yapılmasına ek olarak herhangi bir iz bırakmaz.
Her yaşta ameliyat edilebilir mi?
Frenektomi herhangi bir yaşta yapılabilir, daha önce varsa çok daha iyi. Bebeklerde bu müdahale yapılabilir ve iyileşme oldukça hızlıdır. Yetişkinlerde bazen protezlerin daha iyi adapte edilmesi gerekir.

Exit mobile version