Site icon Diş ve Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri

Dişeti Neden Kanar?

Estetik Diş

Sağlık ağızdan başlar ve bu söz diş eti hastalığı yaşayan kişilerin hemen onay vereceği bir sözdür. Kanamanın mutlaka bir sebebi vardır. Bazen kullanılan ilaçlar, bazen yetersiz ağız bakımı, bazen de kötü yapılmış dolgu veya diş kaplaması nedeni ile diş eti kanaması olabilir. Kanama diş ile diş etinin birleştiği bölgede olduğu gibi dişin alveol kemiği ile bağlantı bölgesinde de hastalık oluşması nedeniyle olabilir. Genellikle ağız kokusuyla birlikte belirti verir.

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya dan diş eti hastalığı neden olur? Belirtileri nelerdir? Tedavi edilmediğinde ne olur? Diş eti çekilmesi tedavisi, diş sızlamasın ile diş eti çekilmesi ilişkisi hakkında bilgi aldık. Diş eti kanaması olan kişilere Sayın Diş Hekimi Sertaç Kızılkayanın verdiği tavsiyelere bu yazıda yer verdik.

Kanayan Diş Eti İçin Ne Yapmak Gerekir?

Bütün tıp ve diş hekimliği yaklaşımlarında olduğu gibi önce hastalığın sebebi araştırılmalıdır. Neden bulunup ortadan kaldırıldığında genellikle sorunda kendiliğinden iyileşecektir. Öncelikle ağız bakımının yeterli seviyede olması gerekir. Diş fırçalamanın günde en az üç defa her yemek sonrası yapılması gerektiği unutulmamalıdır. 

Yapılmış diş köprüleri, implant, diş dolgusu gibi tedaviler var ise bunların çevre dokular iyi temizlenmelidir. Yapılmış işlemler gözden geçirilerek var ise hatalar düzeltilmelidir. Sağlıklı diş etinin kanama yapmayacağı unutulmamalıdır. 

Diş Eti Tedavisi Ne Kadar Süre Alır?

Diş Eti Kanaması

Problemin büyüklüğüne göre kanamanın tedavi edilmesi farklı yöntemler kullanılmasını gerektirebilir. Bazen sadece bir diş taşı temizliği ile diş eti kanaması 2-3 gün  gibi kısa bir süre içerisinde tamamen ortadan kalkabilir. 

Yapılmış bir diş kaplama veya diş köprüsünden kaynaklanan diş eti kanamasının tedavisi daha uzun sürecektir. Çünkü iyi yapılmamış restorasyondan çıkarıp önce geçici dişler uygulanmalıdır. Daha sonra diş eti iyileşip, toparlanma olunca da ağızdan yeni diş eti şekline göre bir ölçü alınarak yeni kaplamalar takılmalıdır.

 Eski diş kaplamalarında kanama sorunu yaşayan hastalar için genellikle zirkonyum diş kaplama tercih edilmektedir. Estetik zirkonyum diş kaplama malzemesinin biyolojik olarak uyumlu olması diş eti çekilmesi ve kanama yapmamasına neden olur. Diğer taraftan bilgisayar destekli üretim ile hatasız ve hassas diş kaplamalar yapıldığı için daha sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar diyan Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya kliniğimizde yaptığımız estetik zirkonyum diş kaplama diş kaplamalar için 20 yıla kadar kullanım ömrü garanti edebiliyoruz dedi.

Diş eti kanamasının sebebi enfeksiyon ise ve o bölgede çıkarılması gereken implant var ise 5-6 aya kadar uzayan bir tedavi süreci söz konusu olabilir. Tedavi süresinden çok tedavinin başarıyla sonuçlanması önemlidir. Bu nedenle en kısa zamanda diş doktoruna gitmeniz gerekir.

Dişeti Çekilmesi Tedavisi

2 dişte dişeti çekilmesi

Yukarıda anlattığımız nedenler ile kanayan diş eti, zaman içerisinde  o bölgede kan dolaşımının bozulması nedeni ile enfeksiyon gibi nedenlerle altındaki kemik dokusunun hacmini kaybeder. 

  1. Periodontal hastalık kemik dokusuna ilerlediğinde kemik yıkımı başlar. 
  2. Diş etini destekleyen kemiğin kaybedilmesi ile birlikte diş eti de çekilmeye başlar. 
  3. Dişin kök yüzeyi açığa çıkar. 

Öncelikle diş eti çekilmesine neden olan faktör tespit edilip ortadan kaldırılmalıdır. Bazen diş taşları, bazen kötü yapılmış diş kaplama veya diş dolguları olabilir. Daha sonra kurallara uygun tedaviler yapılarak diş etinin daha fazla çekilmesi önlenir. Diş taşları nedeni ile çekilme oldu ise düzenli günlük ağız bakımı ve senede bir kaç defa diş hekimi kontrolleri önerilir. 

Çekilen diş etinin yeniden uzaması mümkün değildir. Estetik kaygı yaratan bölgelerde diş eti nakli yapılarak çözüm yaratılmaya çalışılıyor. 

 

Exit mobile version