Sayfa İçeriği
Dişlerin hayat boyu ağızda kalabilmesi için uyulması gereken genel kurallar bulunmaktadır. Diş yapısına bakılmaksızın ağızda çıktığı günden itibaren yapılacak düzenli bakım ve diş hekimi kontrolleri sayesinde dişler hayat boyu ağızda kalmış olur.
Dişlerin erkenden yitirilmesine sebep olan en büyük neden diş çürüğüdür. İleri yaşlar için en ciddi sebep ise diş eti hastalığıdır. Bu yazıda diş eti hastalığına neden olan diş taşı ve diş taşı temizliği hakkında konuşacağız.
Diş Taşı Nedir?
Diş eti hastalığının en büyük sebebi olan diş taşları tükürük içindeki mineral ve diş üzerine tutunan bakteri plağının sertleşmesi ile oluşur. Diş hekimleri senede bir veya iki defa diş taşı temizliği yapılması gerektiğini söyler.
Diş Taşı Temizliğinin Önemi
Diş Taşları Diş Eti Çekilmesine Neden Olur
Diş taşlarının diğer bir zararı diş eti çekilmesidir. Diş ile diş eti arasındaki bölgede meydana gelen diş taşları üzerinde biriken mineral ile giderek büyür ve diş etine baskı yapmaya başlar. Diğer yandan içinde biriken bakteri ve zararlı kimyasallar diş etinde enfeksiyon oluşmasına yol açar.
Diş etinde kızarıklık ile kendini gösteren bu zararlı etki zamanla kemik tabakasını da etkiler. İlerlemiş diş eti hastalıkları da kemik kaybına neden olur. Bilhassa alt çene dişlerinde diş taşı oluşur. Çünkü tükürüğün o bölgede birikme ihtimali daha yüksektir.
Diş Taşları Ağız Kokusuna Da Neden Olur
Vaktinde yapılan bir diş taşı temizliği diş eti iltihaplanmasını önler ve kayıp oluşmasını önler. Ancak ilerlemiş diş taşları olduğunda diş etlerinin kanaması, ağız kokusu, diş eti altındaki kemikte kayıp ve dişlerde sallanma görülecektir. Periodontal hastalık adı verilen diş eti hastalığının en önemli sebebi diş taşlarıdır. Dişlerin diş taşlarından temizlenmesi düzenli olarak takip edilmelidir. Yalnızca böyle dişleri ilerlemiş yaşa rağmen ağızda tutmak mümkün olacaktır. Diş eti hastalığı baş gösterdiği fark edilip zamanında önlem alınır ise hastalığın tedavisi mümkündür. Dişlerin ağızda kalması isteniyorsa kuron köprü veya protez yapmak yerinde olacaktır.
Diş Taşı Temizliği Sonrası
Diş taşları temizlendikten sonra yapılacak düzenli bakım büyük önem taşımaktadır. Yalnızca diş hekiminin yaptığı müdahaleler ile dişleri ağızda uzun süre tutmak pek mümkün olmayacaktır. Diş temizliğinde sıkıntılı bölgelere dikkat edilmesi ve sorunlu diş alanlarına yapılacak düzenli bakım diş temizliği sayesinde mümkündür. Diş eti hastalığının tedavisindeki ilk adım olan diş taşı temizliği ilerde meydana gelecek diş kayıpları, diş eti hastalığı, ağız kokusu, çirkin görüntü gibi sıkıntılar oluşmasını önler. Bu sebeple diş taşı temizliği fiyatları ne olursa olsun yapılması elzemdir. Diş taşı temizliği ile ilgili bilinmesi gereken hekimin işlem sırasında harcadığı süre ile doğru orantılı olmasıdır.
Diş Taşı Temizliği Fiyatı
2016 senesinde diş taşı temizliği 200-300 TL dolaylarındadır. Türk Diş Hekimleri Birliğinin verdiği asgari ücret ödemesi de bu tutar kadardır. Diş temizleme fiyatları ne kadar olursa olsun gerek olduğunda bu işlemi yaptırmanız gerekir.