Site icon Diş ve Diş Eti Hastalıkları ve Tedavileri

Diş Eti Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

diş eti hastalığı tedavisi

Diş eti hastalığı tedavisi mümkün bir hastalıktır.

Diş eti hastalığı (periodontal hastalık), diş etlerinin iltihaplanması ve dişleri destekleyen kemik yapısının zarar görmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Tedavi, hastalığın şiddetine ve ilerleme durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Aşağıda genel hatlarıyla diş eti hastalığı tedavi süreci anlatılmaktadır:

 1. Erken Dönem Tedavisi: Gingivitis

– **Düzenli Diş Temizliği (Profesyonel Temizlik):** Gingivitis, yani diş eti iltihabı, diş taşı ve plak birikiminden kaynaklanır. Profesyonel temizlikle dişlerin üzerindeki plak ve tartar (diş taşı) temizlenir. Bu işlem, diş etlerinin iltihaplanmasını önler ve genellikle hastalığın erken evrelerinde yeterli olur.
– **Ağız Bakımı Eğitimi:** Hastalara doğru diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız hijyenini sağlama konusunda eğitim verilir. Düzenli ağız bakımı, hastalığın ilerlemesini engeller.

2. **Orta Dönem Tedavisi: Periodontitis

– **Küretaj ve Kök Yüzeyi Düzleştirme (Scaling ve Root Planing):** Diş eti hastalığı ilerlemişse, diş etlerinin altındaki plak ve tartarların temizlenmesi gereklidir. Küretaj işlemi sırasında diş eti cepleri derinlemesine temizlenir, kök yüzeyi düzleştirilerek diş etlerinin tekrar dişe tutunması sağlanır.
– **İlaç Tedavisi:** Bakteriyel enfeksiyonu kontrol altına almak için lokal olarak uygulanan antibiyotikler veya ağız gargaraları önerilebilir.

Diş eti kanaması tedavisi

3. **İleri Dönem Tedavisi: İleri Periodontitis

Cerrahi Müdahale: Eğer hastalık ileri seviyedeyse, cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi işlem sırasında diş etleri kaldırılarak derin cepler temizlenir, kemik grefti uygulanabilir ve diş etleri yeniden şekillendirilir.
– Doku ve Kemik Greftleri: Dişleri destekleyen kemik dokusu kaybedildiyse, kemik greftleri veya doku yenileyici işlemlerle kemik yapısının yeniden oluşumu sağlanabilir.
– Lazer Tedavisi: Bazı durumlarda lazer tedavisi ile diş eti hastalığı tedavi edilebilir. Lazer, enfekte dokuyu temizler ve iyileşme sürecini hızlandırır.

 4. **Destekleyici Tedavi

– Düzenli Kontroller: Hastalığın tekrarını önlemek için tedavi sonrası düzenli diş hekimi kontrolleri gereklidir. Bu kontrollerde diş eti sağlığı değerlendirilir ve gerekli görülen durumlarda tekrar temizlik yapılır.
– Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Sigara kullanımı, kötü ağız hijyeni gibi risk faktörleri üzerinde durulmalı ve hastalara bu konularda destek verilmelidir.

 5. **Bakım ve Önleyici Tedbirler

– Günlük Ağız Bakımı:Diş eti hastalığının nüksetmesini önlemek için düzenli ve etkili diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız gargaralarıyla ağız bakımı yapılmalıdır.
– Sağlıklı Beslenme:*Dengeli beslenme, diş ve diş eti sağlığını destekler.

Diş eti hastalığı, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir. Hastalığın ilerlemesini önlemek için düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeni şarttır. Daha detaylı bilgi ve kişiye özel bir tedavi planı için İstanbul Küçükçekmece’deki diş kliniğime başvurabilirsiniz.

Exit mobile version